Met een pup kan je vanaf 9 weken naar de hondenschool komen. De maximale leeftijd om te beginnen bij de pups is 15 weken. Als je hond al ouder is, begin je in de Instroom groep.
Je start met een theorieles (online), gevolgd door 10 praktijklessen. Lees ook grondig deze pagina door, zodat je je optimaal kan voorbereiden op je nieuwe pup.
Let op: voor pups is het plaspleintje verboden terrein!
1 theorieles
Deze is momenteel online te volgen (gratis). Belangrijk is dat je deze op voorhand volgt, dus voor je start met de lessen.
Aarzel niet om de theorie al te volgen nog voor je een pup in huis hebt, zodat je, eens je pup er is, onmiddellijk kan starten met de lessen.
Je krijgt de link naar de theorieles doorgestuurd nadat je bent ingeschreven als lid.
10 praktijklessen
In deze 10 lessen worden praktische oefeningen afgewisseld met telkens een beetje theorie. Op die manier trachten we zoveel mogelijk kennis over en inzicht in het gedrag van je hond mee te geven.
De oefeningen die uitgevoerd worden en de manier van aanleren hebben als doel om de goede communicatie tussen jou als geleider en je hond te bevorderen. Je leert er de “hondentaal” en zo kom je vast tot een prima relatie met je hond.
Wanneer naar de les met je pup?
Als je pup tussen de 9 en 15 weken oud is, zijn jullie welkom.
Zorg wel dat de pup al voldoende is gewend aan zijn nieuwe thuis en familie. Wij raden aan dat je je pup al minstens een week in huis hebt.
Voor ons hoef je niet te wachten tot je pup zijn laatste inentingen heeft gekregen (meestal op 12 weken), aangezien je pup in principe via de moeder de nodige resistentie heeft meegekregen. Volgens ons is het belangrijker om je pup alle kansen te geven op socialisatie en gewenning. Bespreek dit met je dierenarts in geval van twijfel.
De pups worden permanent geëvalueerd. Een pup met veel stress, overprikkeling, angst of agressie is niet in staat om te leren.
Indien nodig, verwijzen we je door naar privéles of een gedragsconsult.
Bekijk dit als een opportuniteit om in dat geval het eventuele probleem van je pup deskundig en met maximale begeleiding aan te pakken.
Onderwerpen die aan bod komen
- Naam leren kennen
- Hoe belonen (Markeren)
- Vrij geven
- Rust & ontspanning (Matoefening)
- Ontspannen leiband
- Wandelen
- Handling (betasten, strelen, borstelen, tanden)
- Spel
- Zelfbeheersing voedsel
- Houdingen (zitten, liggen, staan)
- Komen
- ….

Aanschaf van een pup
Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over de aanschaf van een hond zodat dit niet te overhaast gebeurt.
Welk ras past bij jou? Welke hond past in jouw gezinssituatie? Wat wil je allemaal doen met deze hond? …
Best contacteer je eerst een hondenschool of iemand met ervaring met honden om je hierin te begeleiden.
Het minste wat je moet doen is je grondig informeren over de eigenschappen van je ras naar keuze en een paar recente boeken lezen over de opvoeding/opleiding van honden vooraleer je tot de aanschaf ervan overgaat.
Waarom volg je puppyles bij ons?
We werken enkel beloningsgericht. Meer nog, we laten niet toe dat je werkt met correcties (b.v. ruk aan de leiband). Het is veel beter en makkelijker je hond te leren wat hij wél moet doen, dan je hond iets af te leren.
Daarnaast is er zeer veel aandacht voor rust, aandacht en zelfbeheersing zodat je pup de focus kan leggen op jou i.p.v. op zijn omgeving.
Alle instructeurs werken beloningsgericht en hebben allemaal één of meerdere brevetten.
Wat verwachten wij van jou?
Wij verwachten dat je je engageert om:
- op een positieve manier samen te werken met je hond
- wekelijks aanwezig te zijn
- dagelijks met je hond te oefenen (meerdere korte sessies per dag)
- de theorieles op voorhand goed te hebben bekeken wat ervoor zorgt dat de instructeurs minder uitleg en duiding moeten geven en dus meer tijd hebben om praktijkgericht te werken.
En na de puppyles?
Na de cursus van 10 lessen ga je over naar de les Pups gevorderden waarna je na verloop van tijd kan doorstromen naar een volgende groep.
Benodigdheden voor de lessen:
- Vaste halsband op maat van de pup of een passend tuigje, bij voorkeur een Y-tuig, (stropbanden, slipkettingen, prikbanden enz. zijn verboden)
- Leiband: hoe lichter hoe beter. Bij voorkeur een lichte lijn van 200 of 300 cm

- Speeltje: een speeltje (minimum 60 cm lang) waarbij je “verbonden” bent met de hond, b.v. trektouw, touw met bal. Geen piepers, geen ballen. Indien je pup heel veel interesse heeft in zijn speeltje, heb je best 2 identieke speeltjes bij!
- Poepzakjes (een ongelukje is snel gebeurd)
- Minimum 2 soorten voedselbeloningen (lage waarde en hoge waarde, b.v. droge koekjes, kaas, vlees, trainersnacks,…) – klik hier voor een voorbeeldvideo hoe je dit kan testen.
- Een mat of deken; best iets dat tegen regen kan en bij voorkeur comfortabel!
- Kauwmateriaal op maat van je pup (kauwsticks, een (al dan niet gevulde) Kong,…)
- Je pup (best geen eten geven voor de les! en thuis reeds geplast en gedrukt)
Kostprijs
Je betaalt jaarlijks lidgeld. De 10 puppylessen zijn inbegrepen in dat lidgeld. Het lidgeld zorgt ervoor dat je verzekering in orde is.
Alle info over lidgeld & prijzen